top of page

RECENTE BLOGS

Blog 15;Drie weken later....

Drie weken later!

Na de rustig verlopen drie maanden waar ik kort geleden over berichtte, waren de afgelopen drie weken wel anders. In tegenstelling tot eerdere berichtgeving bleek er toch groei te zijn in de long. De daaropvolgende PET-CT scan (van mn hele lichaam) gaf aan dat alle uitzaaiingen rustig zijn, maar de primaire longtumor inderdaad toch weer groeit..;(.

Gelukkig was Bob ook mee naar het ziekenhuis, hij kon tussen z’n werk door mee. (veel dank daarvoor aan z’n baas), als extra luisterend oor en een goede vragensteller. Dan krijg je drie opties voorgelegd; bestralen; opereren of laten groeien en over drie maanden weer kijken wat er gebeurd is

Om maar met de laatste te beginnen, dit is voor mij geen optie. Het gevolg zou kunnen zijn dat ik dan over drie maanden aan de chemo zou moeten, niet echt aanlokkelijk. Je weet niet wat die tumor gaat doen en waarom.

Dan blijft er de keus over uit bestralen of opereren. In het AVL werd dit keurig door Dr de Kanter geregeld. Er volgde meteen een uitleg door een knappe (!) radioloog arts die alle voor en tegens van een bestraling toe heeft gelicht. Dit is de gemakkelijkste ingreep, paar keer bestralen en 90/95% kans dat de tumor vernietigd is. We blijft er natuurlijk een rommeltje achter in je long, waarvan je toch nooit helemaal zeker bent wat dat later nog zou kunnen gaan doen. En er wordt een beetje weefsel afgenomen om de tumor te onderzoeken.

Vervolgens een gesprek met een chirurg om alle voor en tegens van een operatie door te nemen. Dit is natuurlijk de meest rigoureuze aanpak, een deel van of de gehele linker onder longkwab zal worden verwijderd incl natuurlijk de tumor. Al dit weefsel gaat dan tot op DNA niveau onderzocht worden in twee verschillende studies. Daardoor komt de wetenschap wellicht weer meer te weten. Anderen en misschien ikzelf ook zouden daar misschien van kunnen profiteren. In ieder geval is dat kreng er dan wel uit!

Pfff lastige keuze, waar doe je goed aan? Nou ja, wij hebben besloten dat ik ga voor de operatie, ik ben immers fit genoeg om hier weer van te herstellen. Natuurlijk heeft het missen van een deel van mijn long wel enige invloed, maar daar moet goed mee te leven zijn. Deze week beetje extra gesport,ik wil zo fit mogelijk zijn... lekker met die warmte!

Na een zeer prettig gesprek met de behandelende chirurg zijn we echt wel zeker van deze keuze. Hij hoopt door middel van een nieuwe methode, de VATS methode, een soort kijkoperatie, de ingreep te kunnen doen. Dit scheelt aanmerkelijk in de herstelperiode naderhand. Maar zeker is dit helaas niet, dat hangt ervan af wat men tijdens de operatie aantreft in mijn longen. Als het tegenzit gaat de hele boel open. In ieder geval heeft hij voldoende ervaring. Dat is wel heel fijn in het AVL hoor, men weet allemaal precies wat je te wachten staat en daar word je goed op voorbereid!

Kortom spannend allemaal, de operatie gaat aanstaande maandag 30 juli plaatsvinden. Dus helaas geen dorpsfeest Santpoort, maar een paar dagen ‘all inclusive met airco’ in het Antoni van Leeuwenhoek. Ik hoop toch snel weer thuis te zijn.

Tot mails, apps en bellen mag natuurlijk ook altijd hoor…

bottom of page